Η πελματιαία απονευρωσία (ΠΑ) είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός κατάχρησης που εντοπίζεται σε δρομείς. Η πελματιαία περιτονία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ‘αψίδας’ του πέλματος, ερεθίζεται ή σχίζεται από επαναλαμβανόμενες πιέσεις που ασκούνται πάνω της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έσω κνημιαίο σύνδρομο τάσης

Τα ευρήματα πάχυνσης και εκφυλιστικού ιστού είναι πιο συχνά από τις φλεγμονώδεις αλλαγές, επομένως ο όρος «πελματιαία απονευρωσία» θα πρέπει να ορίζει καλύτερα τη διαταραχή που είναι γνωστή ως «πελματιαία απονευρωσίτιδα».

Οι ασθενείς που πάσχουν από ΠΑ παρουσιάζουν τυπικά «πόνο εκκίνησης», έναν οξύ πόνο στην πελματιαία όψη της φτέρνας κατά το πρώτο περπάτημα το πρωί και μετά από μια περίοδο ανάπαυσης που βελτιώνεται μετά από λίγο περπάτημα. Συνήθως επιδεινώνεται στο τέλος της ημέρας.

Οι δρομείς με ΠΑ μπορεί μερικές φορές να έχουν πόνο στη φτέρνα για μήνες ή και χρόνια πριν η περιτονία τελικά επουλωθεί. Η ΠΑ ευθύνεται για περίπου το 8% όλων των τραυματισμών στο τρέξιμο.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με ΠΑ

Η συγκεκριμένη αιτία της ΠΑ είναι ελάχιστα κατανοητή και πολυπαραγοντική. Οι αλλαγές στην εμβιομηχανική του ποδιού πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτής της κατάστασης μέσω ενός μειωμένου εύρους κίνησης της άρθρωσης του αστραγάλου. Η μειωμένη ραχιαία κάμψη του αστραγάλου είναι πιθανώς ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας ΠΑ. Το σφίξιμο του γαστροκνήμιου έχει εμπλακεί σε πολλές παθήσεις του ποδιού και του αστραγάλου, συμπεριλαμβανομένου και ΠΑ.

Άλλοι παράγοντες:

  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές φαίνεται να υποφέρουν από ΑΠ συχνότερα από τους νεότερους αθλητές. Οι εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ελαστικότητας και της ικανότητας απορρόφησης κραδασμών.
  • Αυξημένη μυϊκή μάζα – οι υπέρβαροι ασθενείς έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από χρόνια ΠΑ.
  • Γενετική –  μπορεί να παίζει ρόλο στην προοδευτική σύσπαση του συνδετικού ιστού του πέλματος.
  • Εμβιομηχανική δυσλειτουργία – Οι παραμορφώσεις ποδιών/αστραγάλων/ποδιών και η μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία.

Θεραπεία

Συνιστάται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής για να αξιολογήσει τον τραυματισμό και να σας καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και αντιμετωπίζεται επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η επιθετική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με την αποφυγή δραστηριοτήτων που βλάπτουν, είναι το καλύτερο μέσο  για γρήγορη ανάρρωση.

  • Τροποποίηση δραστηριότητας και εναλλαγή προπόνησης  – κολύμπι, ποδήλατο
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιού και πέλματος
  • Διατατικές ασκήσεις
  • Παγοθεραπεία 
  • Φορέστε άνετα παπούτσια με προστασία και υποστήριξη καμάρας και αποφύγετε τα σκληρά παπούτσια.

Παντελής Ξενοφώντος D.O. M. Ost, MSc – Εγγεγραμμένος Οστεοπαθητικός

Ο κ. Ξενοφώντος είναι ο επιστημονικός μας συνεργάτης για τις αθλητικές κακώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο και πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην κλινική EIMC στη Λευκωσία. Έχει συνεργαστεί με ελίτ και ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων κλειστού χώρου του Λονδίνου, του Πρωταθλήματος Αγγλίας U23&U20 και των Ευρωπαϊκών Δοκιμών, του Μαραθωνίου του Λονδίνου, του Τριάθλου Blenheim και άλλων.

Osteopath | Sports Medicine | Postural Assessment | Injury Screening 

Nicosia Osteopathy & Sports Injury Clinic at

EIMC Clinic 3rd floor, March 25 21A, Nicosia 2408

Tel: +357 96 559898

Email: px.osteopathy@gmail.com