Το έσω κνημιαίο σύνδρομο τάσης πρόκειται για ένα τραυματισμό στο εσωτερικό κάτω μισό του περιόστεου της κνήμης (εξωτερικό στρώμα του οστού) που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στην περιοχή. Η σαφής αιτιολογία αυτής της κατάστασης είναι ακόμη άγνωστη. Είναι πολύ συχνό σε αθλητικό και στρατιωτικό πληθυσμό. Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση όπως το MTSS μπορούν να επηρεάσουν έως και το 70% των δρομέων σε ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBS)

Η πιο κοινή ενόχληση είναι ένας ασαφής, διάχυτος πόνος στο κάτω άκρο, κατά μήκος της κνήμης και ο πόνος συνήθως ξεκινά με την άσκηση και εξαφανίζεται με την ανάπαυση.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την αιτιολογία είναι η περιοστίτιδα κνήμης (φλεγμονώδης απόκριση) κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων φόρτωσης π.χ. τρέξιμο. Η τενοντοπάθεια των μυών της κνήμης (π.χ. γαστροκνήμιος, υποκνημίδιος). Οστικός τραυματισμός λόγο υπερφόρτωσης όπου η διαρκής πίεση μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά κατάγματα στα οστά των ποδιών. Το σώμα μπορεί να αποκαταστήσει αυτές τις ρωγμές αν του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ξεκούραση.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το MTSS είναι:

  • Προηγούμενο ιστορικό MTSS
  • Λιγότερα χρόνια εμπειρίας στο τρέξιμο
  • Αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος
  • Γεωμετρία οστών του ποδιού 
  • Εμβιομηχανικοί παράγοντες

Θεραπεία

Συνιστάται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής για να αξιολογήσει τον τραυματισμό και να σας καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Η αρχική διαχείριση του MTSS είναι η τροποποίηση δραστηριότητας όπως η τροποποίηση των προγραμμάτων προπόνησης, η μείωση της προπόνησης (συχνότητα, όγκος, ένταση), η αλλαγή του τύπου άσκησης, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι διατάσεις. Επίσης τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα

  • Κρυοθεραπεία
  • Φαρμακευτική αγωγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη)
  • Ορθωτικές συσκευές για τη διόρθωση εμβιομηχανικών ανωμαλιών

Η χειρουργική προσέγγιση λαμβάνεται υπόψη μόνο εάν οι συντηρητικές μετρήσεις αποτύχουν να επιλύσουν το πρόβλημα και συνήθως περιλαμβάνουν διάνοιξη περιτονίας για την απελευθέρωση του επώδυνου τμήματος του περιόστεου.

Βιβλιογραφία

Exercise induced leg pain in athletes: diagnostic, assessment, and managment strategies. Logrer H. et al. (2019). Phys Sportsmed. Feb;47(1):47-59.

Exercise induced leg pain. Bonasia D.E. et al. (2015). Asia Pac J Sports Med Arthrosc Rehabil Technol. July;2(3):73-84.

Αποποίηση ευθύνης

Τα άρθρα μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές. Εάν έχετε τραυματισμό, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Παντελής Ξενοφώντος D.O. M. Ost, MSc – Εγγεγραμμένος Οστεοπαθητικός

Ο κ. Ξενοφώντος είναι ο επιστημονικός μας συνεργάτης για τις αθλητικές κακώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο και πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην κλινική EIMC στη Λευκωσία. Έχει συνεργαστεί με ελίτ και ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων κλειστού χώρου του Λονδίνου, του Πρωταθλήματος Αγγλίας U23&U20 και των Ευρωπαϊκών Δοκιμών, του Μαραθωνίου του Λονδίνου, του Τριάθλου Blenheim και άλλων.

Osteopath | Sports Medicine | Postural Assessment | Injury Screening 

Nicosia Osteopathy & Sports Injury Clinic at

EIMC Clinic 3rd floor, March 25 21A, Nicosia 2408

Tel: +357 96 559898

Email: px.osteopathy@gmail.com