Η τενοντίτιδα, η τενοντοπάθεια και η τενοντίωση/τενίνωση δεν είναι τα ίδια πράγματα και γνωρίζοντας τη διαφορά θα καθορίσει τη θεραπεία σας. Το επίθημα, -ίτιδα σημαίνει φλεγμονή. Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή του τένοντα ή του παρατενόντος (το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει τον τένοντα) και δημιουργείτε όταν ο τένοντας τρίβεται πάνω από μια οστική επιφάνεια ή από μικρό-σχισίματα που συμβαίνουν όταν η μυοτενόντια επιφάνεια βαρυφορτωθεί με δύναμη ή ξαφνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πελματιαία απονευρωσίτιδα στους δρομείς

Η τενοντίτιδα εμφανίζεται συνήθως ως βαθύς, ενοχλητικός πόνος, συχνά χειρότερος το πρωί, και ένα δύσκαμπτο αίσθημα που περιορίζει την κίνηση. Οίδημα και ερυθρότητα μπορεί μερικές φορές να είναι ορατά. Η πιο κοινή αιτία τενοντίτιδας στους αθλητές είναι ένας οξύς τραυματισμός που αναγκάζει τον τένοντα να τεντωθεί πέρα ​​από τη φυσιολογική του ικανότητα ή από ένα άμεσο χτύπημα.

Η τενοντίτιδα διαρκεί αρκετές ημέρες έως 6 εβδομάδες για να επουλωθεί, ανάλογα με το αν η θεραπεία ξεκινά από την πρώιμη ή τη χρόνια εμφάνιση. Με την κατάλληλη θεραπεία, ο προσβεβλημένος τένοντας συνήθως αναρρώνει πλήρως. Ωστόσο, η ατελής αποκατάσταση ή η βιαστική επιστροφή στη δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης ή να οδηγήσει σε εκ νέου τραυματισμό.

Τενοντοπάθεια είναι η αδυναμία του τένοντα να προσαρμοστεί στο φορτίο αρκετά γρήγορα. Η βραχυχρόνια υπερφόρτωση τενόντων (δηλαδή όταν το επίπεδο μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, όπως η άρση βαρών ή το τρέξιμο, αυξάνεται γρήγορα) μπορεί να οδηγήσει σε Αντιδραστική Τενοντοπάθεια, η οποία μπορεί εύκολα να αναστραφεί εάν αντιμετωπιστεί βέλτιστα. Η επαναλαμβανόμενη υπερφόρτωση θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία του τένοντα. Σε αυτό το στάδιο, ο τένοντας διατηρεί την ικανότητά του να επανέρχεται στο φυσιολογικό, εάν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Εάν η υπερφόρτωση συνεχιστεί αρκετά, ο τένοντας γίνεται μη αναστρέψιμα εκφυλιστικός. Οι εκφυλιστικοί τένοντες έχουν αυξημένη πιθανότητα ρήξης.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τώρα ότι οι τυπικοί τραυματισμοί των τενόντων προκαλούνται συχνότερα από μακροχρόνια κατάχρηση που οδηγεί σε επιδείνωση του τένοντα (τενοντοπάθεια) χωρίς καμία σχετική φλεγμονή. Τα τενοπαθητικά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στον προσβεβλημένο τένοντα ή γύρω από αυτόν, ο οποίος επιδεινώνεται μετά από έντονη δραστηριότητα, πρωινή δυσκαμψία που συχνά εκλαμβάνεται ως απώλεια δύναμης στην πληγείσα περιοχή.

Οι τρόποι θεραπείας και το χρονικό πλαίσιο εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο τένοντας, π.χ. αντιδραστικός, δυσεπισκευαστικός ή εκφυλιστικός.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν 3 στάδια Τενοντοπάθειας:

  1. Αντιδραστική Τενοντοπάθεια – άριστη πρόγνωση
  2. Δυσεπισκευαστική Τενοντοπάθεια – καλή πρόγνωση
  3. Εκφυλιστική Τενοντοπάθεια – κακή πρόγνωση

Η Τενοντίωση/Τενίνωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως τενοντοπάθεια τελικού σταδίου που είναι ένας μη φλεγμονώδης ιστολογικός εκφυλισμός του τένοντα λόγω επαναλαμβανόμενης υπερφόρτωσης. Ακόμη και μικρές κινήσεις, όπως η πληκτρολόγηση ή η χρήση ποντικιού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσουν Τενοντίωση όταν γίνονται επανειλημμένα. Η θεραπεία της Τενοντίωσης που αναγνωρίζεται σε πρώιμο στάδιο μπορεί να προληφθεί μέσα σε 6-10 εβδομάδες. Ωστόσο, η θεραπεία από τη στιγμή που η τενίνωση γίνει χρόνια, μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων παθολογίας του τένοντα (τενοντοπάθεια, τενοντίτιδα και τενοντίωση) καθώς οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα θεραπείας διαφέρουν.

Εάν έχετε συμπτώματα τένοντα, συνιστάται επαγγελματική αξιολόγηση προκειμένου να σας κατευθύνει προς την πιο αποτελεσματική θεραπεία και να εντοπίσει παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν την τρέχουσα κατάσταση του τένοντα σας

Βιβλιογραφία:

Khan KM, Cook JL, Taunton JE, et al. Overuse tendinosis, not tendinitis: A new paradigm for a difficult clinical problem. 2000 28(5)


Cook JL, Purdam CR. Is tendon pathology a continuum? A pathology model to explain the clinical presentation of load-induced tendinopathy. Br J Sports Med.2009 Jun;43(6):409-16.

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές. Εάν έχετε τραυματισμό, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Παντελής Ξενοφώντος D.O. M. Ost, MSc – Εγγεγραμμένος Οστεοπαθητικός

Ο κ. Ξενοφώντος είναι ο επιστημονικός μας συνεργάτης για τις αθλητικές κακώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο και πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην κλινική EIMC στη Λευκωσία. Έχει συνεργαστεί με ελίτ και ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων κλειστού χώρου του Λονδίνου, του Πρωταθλήματος Αγγλίας U23&U20 και των Ευρωπαϊκών Δοκιμών, του Μαραθωνίου του Λονδίνου, του Τριάθλου Blenheim και άλλων.

Osteopath | Sports Medicine | Postural Assessment | Injury Screening 

Nicosia Osteopathy & Sports Injury Clinic at

EIMC Clinic 3rd floor, March 25 21A, Nicosia 2408

Tel: +357 96 559898

Email: px.osteopathy@gmail.com