Πολλοί αθλητές συχνά μου μιλούν για την θετική σκέψη, για την αυτοπεποίθηση αλλά και για την επιθυμητή απόδοση που δεν καταφέρνουν να έχουν…

Συχνά ακούμε την φράση “θετική σκέψη”. Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί τα οποία βασίζονται στη θετική σκέψη ενώ και πολλές θεωρίες έρχονται να μας αποδείξουν ότι η σκέψη μας επηρεάζει τα συναισθήματα μας και ακολούθως την συμπεριφορά μας ή και αντίστροφα.

Εμπειρικά μιλώντας κάποιος θα έλεγε ότι ΝΑΙ! η θετική σκέψη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και ότι φυτεύσουμε θα σπείρουμε. Αν φυτέψω ένα σπόρο που περιέχει μια αρνητική σκέψη τότε πολύ πιθανόν να φυτρώσουν κακοί καρποί- ζιζάνια τα οποία είναι και ανεπιθύματα, άρα θα επηρεάσουν άμεσα την συμπεριφορά και τα συναισθήματα μου. Σε αντίθεση, αν φυτεύσουμε ένα καλό σπόρο/ μια όμορφη σκέψη, θετική, θα νιώσουμε όμορφα και σίγουρα και η συμπεριφορά/αποτέλεσμα θα είναι θετικό. 

Οι κακές σκέψεις δεν μπορούν να παράξουν θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται εμείς να δουλέψουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να υιοθετήσουμε μια πιο θετική στάση ζωής.

Φτάνει όμως να σκέφτομαι θετικά μόνο στον αθλητισμό ενώ στην υπόλοιπη μου ζωή να σκέφτομαι αρνητικά;

Η απάντηση ασφαλώς είναι ΟΧΙ! Δεν σκέφτομαι επιλεκτικά θετικά. Δεν μπορώ το πρωί να πηγαίνω στη δουλειά ή στο σχολείο να είμαι μέσα στο στρες, να σκέφτομαι αρνητικά και μετά να πάω στη προπόνηση και να προσπαθώ να σκεφτώ και να συμπεριφερθώ θετικά με αυτοπεποίθηση. Είμαι αθλητής 24 ώρες της ημέρας. Χρειάζεται να χτίσω συνήθειες, χρειάζεται να έχω σωστή νοοτροπία παντού, σε όλους τους τομείς της ζωής μου για να υπάρχει ισρορροπία και αρμονία, έτσι ώστε να μπορώ να επενδύσω την ενέργεια μου ορθά και να καταφέρω να υλοποιήσω τους στόχους μου. Επίσης, δεν προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και να υιοθετώ κάποιες συνήθειες επειδή έχω αγώνες σύντομα.. Είναι σημαντικό να ξέρω ότι ο αθλητισμός χρειάζεται θυσίες και μια από αυτές είναι να είμαι ορθά προγραμματισμένος και να παραμένω τυπικός στις ρουτίνες μου. Μια από αυτές είναι και η ορθή θετική σκέψη.

Πολλοί αθλητές διερωτούνται γιατί δεν τα καταφέρνουν ενώ προσπθαθούν πολύ, ενώ προπονούνται αρκετά, ενώ τρέφονται ορθά… Μήπως τελικά το μυστικό κρύβεται στην ορθή και ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ;

PS 1: Εσύ γνωρίζεις πως να μετατρέπεις τις αρνητικές σου σκέψεις σε θετικές;

PS 2: Εσυ απολαμβάνεις αυτό που κάνεις ως άθλημα;

Αν η απάντηση στις ερωτήσεις είναι όχι, τότε είναι κάτι που χρειάζεται να ψάξεις πιο βαθιά!

Θάλεια Παναγή, αθλητική ψυχολόγος

Θάλεια Παναγή

www.clearmindpro.com

Διεύθυνση: Δοιράνης 1, 1070 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο: +357 96272020

E-mail: info@clearmindpro.com