Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν σωστές και καλές συνήθειες. Τι εννοούμε συνήθειες; Συνήθεια είναι η σωστή διατροφή, ο ύπνος, η προπόνηση (τόσο σωματική όσο και πνευματική).

Βλέπουμε ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου (elite athletes) διαφέρουν από τους μη-επαγγελματίες (non-elite athletes) αθλητές επειδή έχουν διαφορετικές συνήθειες, προσωπικότητα αλλά και προσέγγιση.

Τι διαφορετικό κάνουν οι επαγγελματίες αθλητές;

Θέτουν συγκεκριμμένους στόχους και τους επαναξιολογούν συχνά.

Oλοι οι επαγγελματίες αθλητές, θέτουν συγκεκριμμένους στόχους, τους οποίους και επαναξιολογούν. Εστιάζουν κυρίως στους βραχυπρόθεσμους στόχους που θέτουν, και τους δουλεύουν συνειδητά σε κάθε προπόνηση. Παράλληλα, μετά από κάθε προπόνηση κρατούν σημειώσεις σχετικά με την απόδοση τους και εστιάζουν στο που θα συγκεντρωθούν -σε ποιούς τομείς- στην επόμενη προπόνηση. Το ίδιο κάνουν και μετά από κάθε αγώνα.

Οι πλείστοι μη επαγγελματίες αθλητές δεν θέτουν ορθά τους στόχους τους. Δεν έχουν συγκεκριμμένη κατεύθυνση ή πολλές φορές βάζουν γενικούς στόχους που είναι μη εφικτοί και μη-ρεαλιστικοί.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι οι επαγγελματίες αθλητές εστιάζονται στο δικό τους εαυτό, δεν ασχολούνται με τους αντιπάλους, και με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέξουν. Ασχολούνται με την δική τους απόδοση και μόνο με το τι μπορούν να ελέξουν.

Άρα ακολουθώντας την τεχνική της ορθής στοχοθεσίας (SMARTER GOALS- μπορεί ο κάθε αθλητής να θέσει στόχους και να τους δουλεύει συνειδητά σε κάθε προπόνηση- ανεξάρτητα από το εαν κάνει ομαδικό ή ατομικό άθλημα) Διάβασε εδώ για την τεχνική της στοχοθεσίας

“What keeps me going is goals” Muhammad Ali

Διατροφή

Η διατροφή είναι ένας άλλος σημαντικός πυλώνας που κάνει τους επαγγελματιες αθλητές από τους μη επαγγελματίες αθλητές να ξεχωρίζουν. Οι πλέιστοι αθλητές προσπαθούν να τηρείσουν ένα σωστό διατροφικό πλάνο. Είναι σημαντικό όμως να γίνεται κάτω από τις οδηγίες των ειδικών διατροφολόγων και πρέπει να τηρείται ανελλιπώς εάν θέλουμε να έχουμε μέγιστη απόδοση.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλους τους ανθρώπους και πόσο μάλλον για τους αθλητές.

Οι επαγγελματίες αθλητές κοιμούνται σωστά δηλαδή, έχουν έναν ισορροπημένο ύπνο και δεν κοιμούνται αργά. Αντίθετα, η μη επαγγελματίες αθλητές έχουν πιο ανάστατο ύπνο, κοιμούνται κάποιες φορές αργά- κάποιες όχι (ιδιαίτερα τα Σαββατοκυρίακα).

Πολλές έρευνες δείχνουν όμως ότι ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την απόδοση και την καλή επίδοση (Reilly& Edwards, 2007)

Ανθεκτικότητα και διανοητική σκληρότητα

Οι επαγγέλματίες αθλητές συνήθως είναι πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους αλλά κυρίως οφείλεται στο ότι μπορούν, ξέρουν και ελέγχουν αλλά και διαχειρίζονται τις σκέψεις τους αλλά και τις απροσδόκητες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο τους.

Παράλληλα, είναι πιο ανθεκτικοί επειδή έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση (και λόγω εμπειρίας) και μπορούν να διαχειριστούν όλους τους εξωγενείς παράγοντες, άρα είναι και πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο τους.

Από την άλλη οι μη επαγγελματίες αθλητές δεν είναι τόσο ανθεκτικοί στις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο τους πχ ένας τραυματισμός ή να χάσουν ένα αγώνα που δεν το περίμεναν. Σε αυτό σίγουρα επηρεάζει και το θέμα της εμπειρίας αλλά και της προσωπικότητας, αλλά και της στήριξης που τυχάνει να έχει ένας αθλητής.

Είναι σημαντικό για όλους τους αθλητές να έχουν σωστές συνήθειες εαν θέλουν να ξεχωρίζουν. Δεν είμαστε επιλεκτικοί. Διατηρούμε τις ρουτίνες μας καθημερινά: διατροφή και ύπνος ενω εξυπακούονται δεν τειρούνται από όλους τους αθλητές. Πρέπει από μικρή ηλικία να χτίζουμε συνήθειες εαν θέλουμε να φτάσουμε ψηλά και να ξεχωρίζουμε!!

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία χρειάζεται πάντα θυσίες και είναι δύσκολος.

Sports Factory

Θάλεια Παναγή, αθλητική ψυχολόγος

Θάλεια Παναγή

www.clearmindpro.com

Διεύθυνση: Δοιράνης 1, 1070 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο: +357 96272020

E-mail: info@clearmindpro.com