Η νέα αγωνιστική χρονιά ξεκινά σύντομα.. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής πριν ξεκινήσει την αγωνιστική του χρονιά να θέσει στόχους.

Είναι πολύ σημαντικό βέβαια, ο κάθε αθλητής να τους θέσει ορθά έτσι ώστε να μην τον αγχώνουν αλλά και να τον παρακινούν ορθά.

Σημαντικό όμως είναι και να ελέγχουμε και αξιολογούμε τους στόχους μας σε καθημερινή βάση, για να ξέρουμε κατά πόσο τους πετύχαμε, αλλά και για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας!!

Η νέα μας υπηρεσία μπορεί να σε βοηθήσει να αξιολογείς καθημερινά την πρόοδο και τους στόχους σου!!

Πότε να θέσω στόχους;

Οι μεγάλοι στόχοι θα πρέπει να καθορίζονται στην αρχή της προπονητικής περιόδου. Συστηματικά όμως οι αθλητές θέτουν στόχους που αφορούν αυτό που θέλει να επιτύχει στην προπόνηση της κάθε ημέρας, στην εβδομάδα, στο μήνα, στο τρίμηνο, στο εξάμηνο. Θέτοντας ένα στόχο, ο αθλητής προσδίδει κατεύθυνση στη δουλειά της κάθε ημέρας.

Ποιά είναι τα συνήθη προβλήματα στην τοποθέτηση και τον προγραμματισμό των στόχων των αθλητών;

Πολλοί και δύσκολοι στόχοι που προκαλούν σύγχυση στον αθλητήΤοποθέτηση γενικών στόχων (ασάφεια στου στόχους, μη συγκεκριμένοι στόχοι),Αποτυχία στην τροποποίηση των στόχων εφόσον χρειάζεται.Μη καταγεγραμμένοι στόχοιΜη προσωπικοί στόχοι

Γι’ αυτό, οι στόχοι θα ήταν καλό να χωρίζονται σε:

Βραχυπρόθεσμους, Μεσοπρόθεσμους αλλά και Μακροπρόθεσμους στόχους.Επίσης, θέτουμε στόχους διαδικασίας (τι διαδικασία/στρατηγική θα ακολουθήσω), απόδοσης και αποτελέσματος.

Γι΄αυτό, καλό θα ήταν να απαντούν τις πιο κάτω ερωτήσεις:

Είναι ο στόχος μου στόχος:

Συγκεκριμένος; Μετρήσιμος; Εφικτός; Ρεαλιστικός; Απόδοσης; Προκλητικός; Προσωπικός; Καταγεγραμμένος;

Τέλος να θυμάστε ότι:

Οι στόχοι είναι καλό να αφορούν την τεχνική, στρατηγική, τακτική, γνώσεις, δύναμη, φυσική κατάσταση, διατροφή, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, ηρεμία του αθλητή.Η εκτέλεση είναι αυτή που με τη σειρά της θα επηρεάσει το αποτέλεσμα (θέση, βαθμοί, πρόκριση) (Χρόνη, 2004)

Ξεκίνα και εσύ να θέτεις σωστούς και έξυπνους στόχους από σήμερα!!!

Θάλεια Παναγή, αθλητική ψυχολόγος

Θάλεια Παναγή

www.clearmindpro.com

Διεύθυνση: Δοιράνης 1, 1070 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνο: +357 96272020

E-mail: info@clearmindpro.com