Ημερολόγιο Αγώνων

Ο προγραμματισμός του αγωνιστικού μας πλάνου είναι σημαντικός, καθώς σε αυτό θα μπορούμε να προσαρμόσουμε τόσο τις περιόδους προετοιμασίας, όσο και αυτές της αποκατάστασης. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλους τους δρομικούς αγώνες της Κύπρου, αλλά και σημαντικούς του εξωτερικού για το ημερολογιακό έτος 2023.

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lazanias Trail Run

September 4, 2022 @ 6:00 am - 1:00 pm

Info & Registration

Στις 4 Σεπτεμβρίου οι δρομείς που θα τεθούν στην γραμμή εκκίνησης του αγώνα στην εκκλησία του χωρίου Λαζανιάς στις 06:00 το πρωί θα συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό αγώνα που συγκεράσει μέσα από τις διαδρομές του, την απαράμιλλη ομορφιά και θέα της περιοχής, τα μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας μας με το κρησφύγετο και την μάχη του Σταυραετού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου με τα βυζαντινά χρόνια της Δυναστείας των Κομνηνών με το Μοναστήρι του Μαχαιρά και την περίοδο της Φραγκοκρατίας, την μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωρίου αλλά και του Φικάρδου (Το χωριό αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο το 1978 κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή». Το χωριό έχει δηλωθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ως υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO).

Τα Αγωνίσματα

Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα:

  1. Lazanias TrailRun 4 Fun 8.9km
  2. Lazanias Trail 25km

Η Διαδρομή

Οι αθλητές θα ακολουθήσουν κοινή διαδρομή από την εκκίνηση μέχρι και το 6ο περίπου χιλιόμετρο με τα λεπτομερή στοιχεία να εμφανίζονται πιο κάτω. Επίσης οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πιο κάτω συνδέσμους (Plotaroute links) για να κατεβάσουν την διαδρομή στα gps watches τους.

Στοιχεία της διαδρομής του αγώνα Lazanias TrailRun 4 Fun 8.9km (https://www.plotaroute.com/route/1960191 )

Distance            8.891 km                                    Total Ascent/Descent    441 m / 447 m

Lowest Point    875 m (at 2.34 km)                    Highest Point   1067 m (at 0.99 km)

Uphill   4.59 km (51.6%)                                       Downhill           4.05 km (45.6%)

Flat       0.18 km (2.0%)                                          Height Gain       192 m

Steepest Uphill +27.8% (at 0.72 km)                   Steepest Downhill         -32.2% (at 1.08 km)

Longest Uphill  0.54 km (at 0.45 km)                 Longest Downhill          0.90 km (at 4.95 km)

Ascent Rate      50 m/km                                        Descent Rate    50 m/km

 

Lazanias Trail 25km (https://www.plotaroute.com/route/1960236)

Distance            25.050 km                                  Total Ascent/Descent    1224 m / 1228 m

Lowest Point    715 m (at 9.36 km)                     Highest Point   1066 m (at 0.99 km)

Uphill   11.61 km (46.3%)                                      Downhill           12.51 km (49.9%)

Flat       0.90 km (3.6%)                                         Height Gain       351 m

Steepest Uphill +27.8% (at 0.72 km)                   Steepest Downhill         -32.2% (at 12.06 km)

Longest Uphill  1.62 km (at 12.42 km)                 Longest Downhill          1.44 km (at 6.93 km)

Ascent Rate      49 m/km                                        Descent Rate    49 m/km

Κόστος συμμετοχής

  1. Lazanias TrailRun 4 Fun 8.9km €17.50
  2. Lazanias Trail 25km €27.50

Ειδικές τιμές θα προσφερθούν για ομαδικές συμμετοχές, σωματεία, Εθνική Φρουρά, Αστυνομία – Πυροσβεστική, ενώ οι κληρωτοί εθνοφρουροί μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν.

Εγγραφές

Οι εγγραφές θα μπορούν να γίνουν στην ιστοσελίδα του αγώνα www.nicosiamarathon.cy από την Πέμπτη 21η Ιουλίου μέχρι και την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ επιπρόσθετες πληροφορίες ή/και διευκρινήσεις σχετικά με τον αγώνα και τις διαδρομές, θα μπορούν να εξασφαλιστούν στο τηλέφωνο 99669922.

Η εγγραφή στον αγώνα περιλαμβάνει μετάλλιο τερματισμού για τους συμμετέχοντες, ΒΙΒ με ηλεκτρονικό chip χρονομέτρησης με σύστημα χρονομέτρησης MyLaps και βέβαια νερό, φρούτα, τριαντάφυλλο και αναψυκτικά τόσο στους σταθμούς ανεφοδιασμού και στον τερματισμό. Επίσης στον τερματισμό θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα και ποτά από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λαζανιά.

Ο Λαζανιάς

Κτισμένος σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων , ο Λαζανιάς είναι ένα από είναι ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στα βορειοδυτικά γειτονεύει με το χωριό Γούρρι και στα νοτιοδυτικά με το χωριό Φαρμακάς.

Η διατήρηση της ομορφιάς του στο πέρασμα των χρόνων αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα «ευλογημένο» μέρος, το οποίο αγναντεύει και προσέχει σαν κόρη οφθαλμού, η Μεγαλόχαρη, από την Μονή του Μαχαιρά.

Περιδιαβαίνοντας στα στενά πέτρινα ελικοειδή δρομάκια αναπόσπαστο κομμάτι της οικιστικής παράδοσης του νησιού μας, ο επισκέπτης ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Πλινθόκτιστα κεραμιδένια σπίτια, μπαλκόνια με ξύλινες δοκούς, σκαλιστά παράθυρα και πόρτες, συνθέτουν την όμορφη εικόνα του  Λαζανιά.

Επιβλητικής ομορφιάς και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους λόγους για να επισκεφθεί κάποιος το χωριό Λαζανιάς. Η πολύχρωμη διακόσμηση της ξύλινης οροφής καθηλώνει τον επισκέπτη, όπως ακριβώς καθήλωσε και τους Άγγλους μελετητές Τζέφρυ και Γκάννις , οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με την εικόνα που αντίκρισαν στο εσωτερικό του ναού.

Ιστορικά Στοιχεία – Ονομασία

Σύμφωνα με τους μελετητές, η ιστορία του χωριού τοποθετείται στα Ύστερα Βυζαντινά χρόνια και το συνδέουν με την ίδρυση της Ιεράς Μονής του Μαχαιρά το 1160 μ. Χ. Σύμφωνα λοιπόν με τις μελέτες τους, οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται σήμερα το χωριό κατοικούσαν σε μικρότερους οικισμούς οι οποίοι συνενώθηκαν με πρωτοβουλία δύο μοναχών της Μονής του Μαχαιρά. Ο Λαζανιάς μαζί με άλλα χωριά της περιοχής δόθηκαν ως προνόμιο στο Μοναστήρι του Μαχαιρά κατά τη Δυναστεία των Κομνηνών, ωστόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας τα προνόμια καταργήθηκαν και πέρασαν σε Φράγκους φεουδάρχες. Η φραγκική οικογένεια ντε Λουζινιάν της οποίας το χωριό ήταν φέουδο, φαίνεται ότι χάρισε το όνομα στο χωριό. Συγκεκριμένα, το όνομα Λαζανιάς αποτελεί παραφθορά του ονόματος «Λουζινιάν» (Lusignan) που παραπέμπει στη φραγκική βασιλική οικογένεια των ντε Λουζινιάν. Η αρχική άποψη των μελετητών ήταν πως κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το χωριό, αποτέλεσε φέουδο της οικογένειας των ντε Λουζινιάν, οι οποίοι και έδωσαν το όνομά τους σε αυτό. Ωστόσο υπάρχει και η άποψη πως το όνομα δεν συνδέεται με την φραγκική βασιλική οικογένεια καθώς δεν περιλαμβάνεται το χωριό στον κατάλογο των φραγκικών φέουδων. O Γιώργος Καρούζης στο βιβλίο του συμπληρώνει «ο πρώτος οικιστής που προφανώς έφερε το όνομα Λαζανιάς, εγκαταστάθηκε στο χωριό δημιουργώντας το φέουδο του με τους ντόπιους να εργάζονται ως κολλήγοι σ’ αυτό» (σ.331-332).

Τέλος, υπάρχει και η άποψη μερικών μελετητών που τοποθετούν την απαρχή της ιστορίας του χωριού στα τέλη του 18ου με 19ου αιώνα, βασισμένοι στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική δομή των οικισμών του χωριού.

Details

Date:
September 4, 2022
Time:
6:00 am - 1:00 pm
Event Tags:
,