Οι ηλεκτρολύτες πλέον θεωρούνται απαραίτητοι για ένα αθλητή και ιδιαίτερα ερασιτέχνη. Ειδικά όταν πρέπει να συνδυάζει τις προπονήσεις σε ψηλές εντάσεις και κάποτε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως είναι αυτές της Κύπρου τους πλείστους μήνες του χρόνου, με τα δύσκολα ωράρια και υποχρεώσεις της καθημερινότητας του.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τους δρομείς είναι η χρήση συμπληρωμάτων. Ένα μεγάλο ποσοστό δρομέων χρησιμοποιούν διατροφικά συμπληρώματα.. Οι αυξημένοι ρυθμοί ενός ερασιτέχνη δρομέα (δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, προπονήσεις) και η μη ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τις έντονες προπονήσεις έχουν οδηγήσει αρκετούς δρομείς προς κάθε βοήθημα. Για αυτόν τον λόγο έχει αυξηθεί και η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε διατροφικό συμπλήρωμα και τι αναβολικό ή κάτι άλλο.

Διατροφικό συμπλήρωμα είναι το κάθε τι που προσλαμβάνουμε (υγρό ή στερεό) το οποίο ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ την διατροφή μας με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού. Δεν αντικαθιστά τίποτα. Ειδικά για τους υψηλής δραστηριότητας ερασιτέχνες δρομείς, απαιτείται να καταναλώνουν τα απαραίτητα διατροφικά συμπληρώματα, για να φθάνουν την απαραίτητη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να αποφύγουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ζαλάδες, αδυναμίες, έλλειψη ενέργειας και φυσικά τραυματισμούς. Ένα βασικό και απλό συμπλήρωμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ακόμη και καθημερινά (σε περιόδους προετοιμασίας για κάποιο αγώνα) είναι οι ηλεκτρολύτες.

Ηλεκτρολύτες

Είναι γεγονός πως αρκετοί ερασιτέχνες δρομείς έχουν σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες και σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή ισορροπία στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών βάση των αυξημένων αναγκών τους. Μοιραία λοιπόν οι μυϊκές θλάσεις, οι κράμπες και οι αφυδάτωση είναι συνηθισμένες μεταξύ των δρομέων. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερες είναι οι διατροφικές ανεπάρκειες τους, τόσο σοβαρότερες είναι και οι μυϊκές θλάσεις και κατ’ επέκταση οι τραυματισμοί που παθαίνουν. Εδώ μπαίνουν οι ηλεκτρολύτες που πλέον θεωρούνται απαραίτητοι για ένα αθλητή και ιδιαίτερα ερασιτέχνη. Ειδικά όταν πρέπει να συνδυάζει τις προπονήσεις σε ψηλές εντάσεις και κάποτε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως είναι αυτές της Κύπρου τους πλείστους μήνες του χρόνου, με τα δύσκολα ωράρια και υποχρεώσεις της καθημερινότητας του. Χωρίς να αφιερώνει χρόνο για αποκατάσταση, ξεκούραση αλλά και σωστή επιλογή γευμάτων.

Σημαντική παράμετρος για τους ηλεκτρολύτες είναι φυσικά να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να λάβουμε ηλεκτρολύτες: σε διάλυμα (ισοτονικό ποτό), με ταμπλέτα και μέσω διατροφής φυσικά. Στους πλείστους ηλεκτρολύτες σωστό είναι να συμπεριλαμβάνονται και υδατάνθρακες για να είναι ένα πλήρες συμπλήρωμα βοηθώντας έτσι τον αθλητή και στην διατήρηση ψηλών ενεργειακών επιπέδων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στις φυσικές πηγές πρόσληψης ηλεκτρολυτών περιλαμβάνονται:

Μαγνήσιο => μαύρη σοκολάτα, ξηροί καρποί, ταχίνι, βρώμη

Νάτριο => αλάτι (με μέτρο), σολομός καπνιστός, τυρί φέτα, ψωμί ολικής άλεσης, ελιές

Κάλιο => δαμάσκηνα ξερά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, αβοκάντο, μπανάνα

Νερό: Πέραν των ηλεκτρολυτών δεν πρέπει να παραλείπετε και η επαρκής πρόσληψη νερού. Είναι πρώτιστης σημασίας η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και ουσιαστικά οι ηλεκτρολύτες έρχονται να συμπληρώσουν τις ανάγκες των αθλητών στον τομέα αυτό.

Χρυσόστομος Ηλιάδης

Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

BSc, MSc (Med Sci), MBA

Λεωφόρος Ακροπόλεως, 08

Δεύτερος όροφος, 202,

2006, Λευκωσία

Τηλ: 22262288, 96700100

Fax 22262288