Ο ΑΠΟΕΛ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το στίβο από τα αρχικά στάδια της ιστορίας του. Σπουδαίοι αθλητές αγωνίστηκαν και τίμησαν την γαλαζοκίτρινη φανέλα στο πέρασμα του χρόνου, με την μορφή του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή να ξεχωρίζει.

Αναμφίβολα ο κορυφαίος αθλητής στίβου που αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ είναι ο θρύλος του ελληνικού αθλητισμού και της Κύπρου Βασίλης Χειμωνής. Ο μικρός στο δέμα μαραθωνοδρόμος έχει να επιδείξει μεγάλες διακρίσεις που ξεπερνούν τα όρια της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν οι διακρίσεις του στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και στους Μεσογειακούς αγώνες, όπως επίσης και η κατάρριψη του Πανελλήνιου ρεκόρ του Στέλιου Κυριακίδη, που κρατούσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, με χρόνο 2 ώρες 21′ 08”8.

Ο Βασίλης Χειμωνής γεννήθηκε στο Δάλι στις 2 Μαρτίου 1952. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο στίβο, όντας μαθητής του Παγκύπριου Γυμνασίου σε ηλικία 13 χρονών. Προπονητής του ο Βάσος Κωνσταντίνου, που τον προετοίμασε για τον πρώτο του αγώνα το 1965, στο αγώνισμα των 10.000μ. Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και το 1967 κέρδισε τον Ανώμαλο δρόμο με προπονητή τον Μελέτη Παπαχριστοφόρου.

Η μετάβαση του Χειμωνή στην Αθήνα ήταν καταλυτική για την αθλητική του πορεία. Η συνεργασία του με τον σπουδαίο προπονητή Μίχαϋ Ιγκλοϋ, τον οδήγησε στην κορυφή των αποστάσεων σε Πανελλήνιο επίπεδο. Επιστέγασμα των προσπάθειών του ήταν η χρονιά 1975. Ο Βασίλης Χειμωνής το έτος αυτό κατάφερε να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Πρώτος στον Μαραθώνιο της Πολωνίας με Πανελλήνιο Ρεκόρ 2:21.06.8, δεύτερος στον Μαραθώνιο των Βαλκανικών αγώνων στο Βουκουρέστι με χρόνο 2:37 και τρίτος στον Μαραθώνιο των Μεσογειακών αγώνων στο Αλγέρι με 2:29.52. Την ίδια χρονιά κατέλαβε την πρώτη θέση στα 10.000μ στους Πανελληνίους αγώνες στίβου με χρόνο 29.54.0.  Οι επιτυχίες αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου που τον ανέδειξαν σε αθλητή της χρονιάς.

Μεγάλες επιτυχίες του Χειμωνή ήταν επίσης η πρώτη θέση στον Παγκύπριο μαθητικό πρωτάθλημα, ανώμαλου δρόμου στην Λεμεσό το 1969 και η πρώτη θέση στον ανώμαλο δρόμο, στους Πανελληνίους μαθητικούς αγώνες στην Καλογρέζα. Ακόμη το 1971 κέρδισε τους Πανελλήνιους αγώνες εφήβων στα 3000μ με χρόνο 8.41.2, που αποτελούσε ρεκόρ αγώνων, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και τους Βαλκανικούς εφήβων στα 5000μ, που έγιναν στην Ελλάδα με 14.58.2.

Ο Βασίλης Χειμωνής μεταξύ του 1971 και 1995 κατάφερε να κερδίσει 19 πρώτες νίκες σε Παγκύπριους αγώνες στα αγωνίσματα,  5.000μ, 10.000μ και Μαραθώνιο δρόμο. Είναι ο μοναδικός αθλητής που έτρεξε σε 31 συνεχόμενους Παγκύπριους αγώνες μεγάλων αποστάσεων (1969 – 1999).

Με τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ διακρίθηκε αρκετές φορές στο πλαίσιο των διασυλλογικών αγώνων που πραγματοποιούνταν με αφορμή τις εθνικές εορτές της 25η Μαρτίου και 1ής Απριλίου.

Ο Βασίλης Χειμωνής συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα το στίβο από την θέση του προπονητή μαθαίνοντας στους νεότερους τα μυστικά των μεγάλων αποστάσεων.