Η τενοντοπάθεια της επιγονατίδας περιγράφει τον επίμονο πόνο και τη δυσλειτουργία του επιγονατιδικού τένοντα που σχετίζεται με μηχανική φόρτιση. Εμφανίζεται συνήθως μετά απο υπερβολική χρήση και έχει μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική παθολογία. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη φόρτιση του τένοντα, όπως το τρέξιμο.
Δυστυχώς, η διαχείριση της επιγονατιδικής τενοντοπάθειας θέτει ένα δύσκολο πρόβλημα για τους μυοσκελετικούς γιατρούς λόγω του επιπέδου δυσλειτουργίας που προκαλεί στον πάσχοντα και της χρονιότητας που σχετίζεται με την πάθηση που μπορεί να φτάσει στην μέση διάρκεια 32 μηνών.
Παράγοντες κίνδυνου:
Αρχικά χρειάζεται κατανόηση των αιτών που οδήγησαν στον τραυματισμό. Οι κύριες αιτίες συνήθως περιλαμβάνουν λάθη στην προπόνηση και άλλοι εμβιομηχανικοί παράγοντες του ασθενούς (μυϊκές αδυναμίες και ασσυμετρίες, ανισοσκελία, πλατυποδία κ.α.).
Αντιμετώπιση:
Η διαχείριση χωρίζεται σε ενεργητικές και παθητικές μεθόδους. Οι ενεργές μέθοδοι περιλαμβάνουν κυρίως αγωγές φόρτισης του τένοντα, εκ των οποίων ασκήσεις ενδυνάμωσής και αποκατάστασης (isometrics, Heavy Slow resistance and eccentric loading). Βάση μελετών ο ενεργός τρόπος αντιμετώπισης δείχνει τα καλύτερα αποτελέσματα μετά παρακολούθηση αποθεραπείας 3-6 μηνών.
Υπάρχει πληθώρα παθητικών θεραπειών για την τενοντοπάθεια της επιγονατίδας, οι οποίες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτικοστεροειδών και πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), ιοντοφόρηση, τοπικό τρινιτρικό γλυκερύλιο (GTN), θεραπεία με λέιζερ χαμηλής ενέργειας. Με τις περισσότερες παθητικές θεραπείες να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Συνοψίζοντας:
Η συστηματική ανασκόπηση πρόσφατων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισομετρική άσκηση φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για αθλητές με επιγονατιδική τενοντοπάθεια κατά τη διάρκεια αγωνιστικών περιόδων για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, ενώ οι Eccentric και Heavy Slow Resistance ασκήσεις είναι πιο κατάλληλες για μακροχρόνια μείωση του πόνου.
Εάν αντιμετωπίζετε πόνους στα γόνατα μπορούμε να σας βοηθήσουμε με το πρόγραμμα αντιμετώπισής και θεραπείας.
Βιβλιογραφία:
Challoumas, D., Pedret, C., Biddle, M., Boon Ng, N. Y., Kirwan, P., Cooper, B., Nicholas, P., Wilson, S., Clifford, C., & Millar, N. L. (2021). Management of patellar tendinopathy: A systematic review and network meta-analysis of randomised studies. BMJ Open Sport — Exercise Medicine.
Lim HY, Wong SH. Effects of isometric, eccentric, or heavy slow resistance exercises on pain and function in individuals with Patellar tendinopathy: a systematic review. Physiother Res Int 2018.
Αποποίηση ευθύνης – Τα άρθρα μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές. Εάν έχετε τραυματισμό, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.
Παντελής Ξενοφώντος D.O. M. Ost, MSc – Εγγεγραμμένος Οστεοπαθητικός
Ο κ. Ξενοφώντος είναι ο επιστημονικός μας συνεργάτης για τις αθλητικές κακώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο και πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην κλινική EIMC στη Λευκωσία. Έχει συνεργαστεί με ελίτ και ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων κλειστού χώρου του Λονδίνου, του Πρωταθλήματος Αγγλίας U23&U20 και των Ευρωπαϊκών Δοκιμών, του Μαραθωνίου του Λονδίνου, του Τριάθλου Blenheim και άλλων.
Osteopath | Sports Medicine | Postural Assessment | Injury Screening
Nicosia Osteopathy & Sports Injury Clinic at
EIMC Clinic 3rd floor, March 25 21A, Nicosia 2408
Tel: +357 96 559898
Email: px.osteopathy@gmail.com
Recent Comments