Η λαγονοκνημιαία ταινία (Iliotibial Band – ITB) είναι μια παχιά ινώδης ταινία που εκτείνεται από την λαγόνια ακρολοφία κάτω από το εξωτερικό του μηρού και κατά μήκος της άρθρωσης του γόνατος, συνδέοντας με το εξωτερικό του γόνατος. Διασχίζει τόσο το ισχίο όσο και την άρθρωση του γόνατος και παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση και των δύο.

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBS) και το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBFS) είναι ο ίδιος τραυματισμός, αλλά υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν αυτός ο τραυματισμός περιλαμβάνει τριβή. Το ITBS είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς μεταξύ των δρομέων, με δύο διαφορετικές ανατομικές θεωρίες. Συμπίεση και ενθεσοπάθεια έναντι τριβής και πρόσκρουσης. Η μακροχρόνια θεωρία είναι ότι η λαγονοκνημιαία ταινία (ITB) περνά πάνω από τον μηριαίο κόνδυλο και καθώς το γόνατο κάμπτεται δημιουργεί τριβή, φλεγμονή και πόνο. Πρόσφατη βιβλιογραφία αμφισβήτησε αυτήν την άποψη λέγοντας ότι υπάρχει ένα πολύ νευρωμένο στρώμα λίπους μεταξύ του μηριαίου κονδύλου και του ITB και αυτό είναι που γίνεται φλεγμονώδες και επώδυνο. Έτσι και αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι πόνος, συνήθως αισθητός στο εξωτερικό του γόνατος και γύρω από τη λαγονοκνημιαία ταινία (ITB) προκαλώντας τα συμπτώματα που βασανίζουν τον δρομέα.

Τι προκαλεί το ITBS;

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τραυματισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό, η αιτία είναι πολυπαραγοντική. Συνήθως συμβαίνει από υπέρχρηση και η κύρια αιτία για την εμφάνιση του είναι τα λάθη προπόνησης αλλά και ο ανεξέλεγκτα μεγάλος όγκος προπόνησης. Με το ITBS, το φορτίο και η πίεση στην λαγονοκνημιαία ταινία και η συχνότητα με την οποία βρίσκεται κάτω από ένταση είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στον τραυματισμό.

Κοινές αιτίες

  • Αύξηση χιλιομέτρων/ αλλαγές στην προπόνηση – Η αύξηση των χιλιομέτρων ασκεί πίεση στα πόδια που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
  • Μυϊκή αδυναμία – κυρίως ο μέσος γλουτιαίος (GMed). Ο  GMed μυς απάγει το ισχίο και οι πρόσθιες ίνες περιστρέφουν εσωτερικά το ισχίο. Εάν ο GM είναι αδύναμος ή δεν πυροδοτεί αρκετά δυνατά, τότε ένας άλλος μυς, ο Tensor Fascia Latae (TFL) συχνά γίνεται πιο ενεργός για να αντισταθμίσει. Καθώς το TFL συνδέεται με την λαγονοκνημιαία ταινία αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στην λαγονοκνημιαία ταινία και να συμβάλει στο πρόβλημα.
  • Ευελιξία ιστού – οι σφιγμένοι ιστοί και οι μύες γύρω από το ισχίο θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης της άρθρωσης, επιβαρύνοντας έτσι περισσότερο τον ισχιακό ιμάντα.
  • Έλεγχος κίνησης – Η δύναμη έχει ελάχιστη χρήση χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο. Κάθε φορά που το πόδι σας χτυπά καθώς τρέχετε, οι μύες σας πρέπει να αντιδρούν για να σας κρατούν όρθιους και να κινείστε προς τα εμπρός διατηρώντας παράλληλα την όρθια θέση του σώματός σας. Ο κακός έλεγχος θα επιφέρει επιπλέον πίεση σε ολόκληρο το πόδι, καθώς οι μύες αγωνίζονται να ελέγξουν την κίνηση, καθιστώντας σας λιγότερο ενεργειακά αποδοτικούς.
  • Εμβιομηχανική – Εκτός από τον υπερβολικό πρηνισμό, οι κοινές αιτίες για το ITBS περιλαμβάνουν την απόκλιση του μήκους των ποδιών και τη μεταβολή της θέσης του γονάτου ή του ισχίου. Η εμβιομηχανική και ο έλεγχος της κίνησης πάνε χέρι-χέρι. Επομένως, η κακή εμβιομηχανική θα δυσκολέψει το σώμα γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στο πρόβλημα.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία του συνδρόμου της Λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι κατά κανόνα συντηρητική.

Συνιστάται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής για να αξιολογήσει τον τραυματισμό και να σας καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Παρακάτω είναι τα βήματα για να βοηθήσετε με τα συμπτώματα:

  • Περιορισμός δραστηριότητας – Η πρώτη γραμμή θεραπείας. Πράγμα που σημαίνει λιγότερα μίλια ή καθόλου τρέξιμο για τουλάχιστον μερικές ημέρες για να δοθεί χρόνος για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
  • Παγοθεραπεία – απαραίτητη στην οξεία φάση για να ηρεμήσει την ερεθισμένη περιοχή γύρω από το γόνατο.
  • Αντιφλεγμονώδη – αυτό είναι συζητήσιμο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση της φλεγμονής και επιτρέποντας την ταχύτερη επιστροφή στην αποκατάσταση. Από την άλλη μπορεί να διακόψουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης και να έχουν παρενέργειες όπως όλα τα φάρμακα. Συζητήστε με τον γιατρό σας ειδικά εάν έχετε στομαχικά προβλήματα ή άσθμα.
  • Εναλλαγή προπόνησης – διαφορετικές μέθοδοι προπόνησης βοηθούν στη φόρτωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας με τρόπο που μπορεί να μην ερεθίζει το γόνατο. Παραδείγματα είναι η ποδηλασία, η κολύμβηση και το γυμναστήριο.
  • Ασκησιολόγιο για αποκατάσταση – θα βοηθήσει να επανέλθει η μυϊκή ισορροπία των μυών της περιοχής του μηρού και του γλουτού που είναι απαραίτητη για την φυσιολογική κίνηση της λαγονοκνημιαίας ταινίας.

Πρόληψη

Το ITBS μπορεί να είναι μια περίπλοκη και επώδυνη κατάσταση. Στόχος είναι η επίλυση των αιτιών, η διευθέτηση των συμπτωμάτων, η αποκατάσταση όλων των περιοχών που χρειάζονται και ο προγραμματισμός της σταδιακής επιστροφής στο τρέξιμο.

Αποποίηση ευθύνης – Τα άρθρα μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές. Εάν έχετε τραυματισμό, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας,

Βιβλιογραφία

 McKay et al. (2020) Iliotibial band syndrome rehabilitation in female runners: a pilot randomized study. Journal of Orthopaedic Surgery and Research 15:188

 Lazenby, T & Geisler, P (2017). Iliotibial Band Impingement Syndrome: An Updated Evidence-Informed Clinical Paradigm. Published 2017/03/06 DOI: 10.13140/RG.2.2.22882.53448 

 Baker RL, Fredericson M. (2016) Iliotibial Band Syndrome in Runners: Biomechanical Implications and Exercise Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am.; Feb;27(1):53-77.

Παντελής Ξενοφώντος D.O. M. Ost, MSc – Εγγεγραμμένος Οστεοπαθητικός

Ο κ. Ξενοφώντος είναι ο επιστημονικός μας συνεργάτης για τις αθλητικές κακώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο και πρόσφατα μετακόμισε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην κλινική EIMC στη Λευκωσία. Έχει συνεργαστεί με ελίτ και ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων κλειστού χώρου του Λονδίνου, του Πρωταθλήματος Αγγλίας U23&U20 και των Ευρωπαϊκών Δοκιμών, του Μαραθωνίου του Λονδίνου, του Τριάθλου Blenheim και άλλων.

Osteopath | Sports Medicine | Postural Assessment | Injury Screening 

Nicosia Osteopathy & Sports Injury Clinic at

EIMC Clinic 3rd floor, March 25 21A, Nicosia 2408

Tel: +357 96 559898

Email: px.osteopathy@gmail.com