Η άθληση αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διασφάλισης της καλής υγείας. Τα οφέλη που προκύπτουν από την συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι πολλαπλά και για αυτό τον λόγο αυτά τα άτομα ζουν περισσότερα χρόνια.
Το παράδοξο σε αυτή την ομάδα πληθυσμού διαφάνηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν και διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια ενασχόληση με αθλήματα αντοχής συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα βλάβης στα στεφανιαία αγγεία. Με την χρήση λοιπόν απεικονιστικών μεθόδων, φάνηκε ότι οι αθλητές παρουσιάζουν μεγαλύτερο φορτίο αθηρωμάτωσης στα αγγεία τους, συγκριτικά με άτομα αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ και λιγότερες ώρες εβδομαδιαίας προπόνησης.
Το εύρημα αυτό ήταν πιο προφανές κυρίως σε άντρες μέσης και μεγάλης ηλικίας, ιδιαίτερα αυτούς που συμμετέχουν σε αγωνίσματα αντοχής. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε και η κατανομή της αθηρωμάτωσης των αθλητών αφού φαίνεται να παρατηρείται στις αρτηρίες που δέχονται κατά κάποιο τρόπο την μεγαλύτερη μηχανική καταπόνηση. Χαρακτηριστικά διαπιστώθηκε στους δρομείς αποστάσεων και ποδηλάτες να είναι πιο έντονη στις στεφανιαίες και λαγονομηριαίες αρτηρίες.
Αρκετά καθησυχαστική για τους αθλητές είναι η ιδιαίτερη μορφολογία που παρουσιάζουν οι αθηρωματικές τους πλάκες. Φαίνεται ότι παρουσιάζουν σημαντική επασβέστωση, στοιχείο που τις καθιστά πιο σταθερές και λιγότερο ευάλωτες σε ρήξη. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η αθηρωμάτωση που παρατηρείται σε αυτά τα άτομα αποτελεί έναν από τους πολλούς προσαρμοστικούς, και ίσως προστατευτικούς, μηχανισμούς που αναπτύσσει η καρδιά του αθλητή ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυξημένης καρδιακής παροχής.
Η αντιμετώπιση των αθλητών με στεφανιαία νόσο αποτελεί ένα πεδίο που σαφώς χρήζει περαιτέρω έρευνας. Όσον αφορά αυτούς που εκδηλώνουν συμπτώματα ή ενδείξεις ισχαιμίας, η θεραπευτική προσέγγιση είναι όμοια με τον γενικό πληθυσμό. Στα άτομα που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα (κάτι που παρατηρείται σε σημαντικά μεγάλο ποσοστό αθλητών) ή ενδείξεις ισχαιμίας, και κατά τον απεικονιστικό έλεγχο παρουσιάζουν υψηλό σκορ ασβεστίου (>400) συνιστάται η προστατευτική χορήγηση στατίνης και ασπιρίνης.
Σχετική βιβλιογραφία:
Clinical Cardiology
Coronary atherosclerosis in middle‐aged athletes: Current insights, burning questions, and
future perspectives
Vincent L. Aengevaeren, Thijs M. H. Eijsvogels
First published:07 February 2020
Δρ. Γιάννης Παναγιωτίδης
Διεύθυνση: Κλήμεντος 38, 1061, Λευκωσία,
Τηλ: 22 283138 / 99 102520
Διεύθυνση: Μιχαήλ Ολυμπίου 28, Δάλι, Λευκωσία.
Τηλ: 22 283138 / 99 102520
e-mail: info@panayiotidescardio.com
Recent Comments