Οι μεγαλύτερες νίκες γράφονται εκτός γηπέδων και ο Μιχαλάκης Καραολής μας το απέδειξε περίτρανα στις 10 Μαΐου 1956, κάνοντας πράξη όλα όσα πρεσβεύει από την ίδρυση του, το αγαπημένο του σωματείο. Αυτό τον καθιστά αναμφίβολα ως ένα από τα κορυφαία μέλη του ΑΠΟΕΛ. Πλάι στον Παντελή Κατελάρη, τον Τάσο Μάρκου, τον Γιαννάκη Μαύρο, τον Ονούφριο Κληρίδη, τον Μιχαλάκη Ζαμπά και των τόσων άλλων μελών του σωματείου μας που θυσιάστηκαν για χάρη της Ελευθερίας.
Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ στα 400μ., 800μ., 1500μ και 5.000μ. όπου και διακρινόταν. Αγωνίστηκε σε αγώνες στίβου με τον ΑΠΟΕΛ μέχρι και μια βδομάδα πριν την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ενώ την ίδια χρονιά αγωνίστηκε σε αγώνες που ακολούθησαν με τα χρώματα του ΓΣΠ.

Αναφέρει για τον Μιχαλάκη Καραολή ο Αντρέας Χατζηβασιλείου, «την Πρωτομαγιά του 1955 ένα μήνα ακριβώς μετά την έναρξη του αγώνα, κάναμε τα καθιερωμένα ανθεστήρια στο Γ.Σ.Π. Ο σύλλογός μας συμμετείχε με άρμα που είχε επάνω του τους ολυμπιακούς κύκλους καμωμένους από άνθη με βάση τα χρωμάτα που είχαν. Έναν από τους κύκλους αυτούς τον κρατούσε ο αθλητής μας ο Μιχαλάκης Καραολής. Λίγες μέρες μετά είχαμε και τους Παγκύπριους αγώνες. Ο Μιχαλάκης στα 800μ. τερμάτισε 2ος με εξαιρετικά καλή επίδοση. Ένα μήνα περίπου μετά τους αγώνες πήρα επιστολή από τον ΣΕΓΑΣ που προσκαλούσε τον Γ.Σ.Π για φιλοξενία στην Αθήνα και για αγώνες με συλλόγους της περιοχής. Οι αγώνες αυτοί θα διεξήγοντο αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό θα ήταν ένα καλό κίνητρο για τους αθλητές μας αφού εκτός από τη δωρεάν μεταφορά, η φιλοξενία θα περιλάμβανε και δωρεάν διαμονή, ξεναγήσεις, γεύματα σε ταβέρνες κλπ. Έτσι δημιουργήθηκε έντονο το ενδιαφέρον γι’ αυτό το ταξίδι από όλους ανεξαίρετα τους αθλητές μας, αξιόλογους και μη. Ο μόνος που δεν ήρθε για να ζητήσει συμμετοχή ήταν ο Μιχαλάκης Καραολής, που θα ήθελα να ήταν ο πρώτος που θα μου ζητούσε κάτι τέτοιο, αφού εκτός από εξαίρετος αθλητής ήταν και εξαίρετος χαρακτήρας. Τον πλησίασα και του είπα ότι η συμμετοχή του θα εξασφάλιζε την πρωτιά στον σύλλογο στη σκυταλοδρομία 4×400 και στα 800μ. Αυτός μου αρνήθηκε ευγενικά. Σκέφτηκα ότι μπορεί αυτό να είναι «καμώματα» της νεανικής ηλικίας και έτσι ξαναπήγα και τον βρήκα, αλλά και πάλι μου αρνήθηκε, χωρίς να μου αναφέρει κανένα λόγο. Έτσι τέλη Αυγούστου, αναχωρήσαμε για Ελλάδα. Εκεί που διαμέναμε είχαμε ένα ραδιόφωνο και κάθε νύχτα το συντονίζαμε να ακούμε τες ειδήσεις από την Κύπρο, αφού ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α άρχισε να φουντώνει και είχαμε την αγωνία να μαθαίνουμε τα νέα από τον τόπο μας. Ένα βράδυ λοιπόν στες 2 ή 3 του Σεπτέμβρη, δεν θυμούμαι τώρα ακριβώς, ακούσαμε ότι συνελήφθη ο Μιχαλάκης Καραολής για την εκτέλεση του προδότη αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή στες 28 Αυγούστου. Έπεσε κατήφεια και μουγγαμάρα σε όλη την ομάδα, πράγμα που επηρέασε και την απόδοση των αθλητών στους αγώνες που ακολούθησαν.»

Ήταν 10 Μαΐου 1956 ο Μιχαλάκης Καραολής μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου πήραν τον δρόμο προς την αθανασία. Ήταν οι πρώτοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους δυνάστες. Οι δύο αγωνιστές αντιμετώπισαν με θάρρος την απόφαση του Άγγλου δυνάστη και ακολούθησαν την μοίρα τους περήφανοι ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο. Την επόμενη μέρα η Ελληνική εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ» γράφει. «Ελλάς – Κύπρος Θρηνούν τα μαρτυρικά τέκνα των και ορκίζονται εκδίκησιν – Εν σύνθημα αντηχεί. Θάνατος στους δολοφόνους!»
Μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου αντιμετώπισαν με θάρρος την απόφαση του Άγγλου δυνάστη για απαγχονισμό τους. Βάδισαν τη δική τους ανηφοριά, στον δρόμο προς την αιώνια δόξα και τιμή. Ήταν οι πρώτοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους δυνάστες.

«Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε», ήταν τα τελευταία λόγια του Μιχαλάκη Καραολή ο οποίος βάδισε προς την αγχόνη τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.
Το Τμήμα Δρομέων ΑΠΟΕΛ, από την δημιουργία του αναβιώνει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα στίβου του σωματείου μας. Ιστορική κορωνίδα της ομάδας αυτής που υπηρέτησαν σπουδαίοι αθλητές είναι ο Μιχαλάκης Καραολής. Θεωρούμε πως με την δράση μας σε κάθε γωνιά της γης κρατάμε ασβέστη την μνήμη του ήρωα αθλητή μας.
Recent Comments