Μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες αναδεικνύονται ως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της προπόνησης τους.
Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος ενός αθλητή πάνω από τους 37°C, υπάρχει μία αύξηση της τάξεως των 30 χτύπων το λεπτό στην καρδιακή του συχνότητα. Για παράδειγμα, αν ένας αθλητής τρέχει με ταχύτητα 4’00’’/χλμ έχοντας μία μέση καρδιακή συχνότητα τους 140 χτύπους το λεπτό κατά τη διάρκεια μίας κρύας μέρας του χειμώνα, για να τρέξει με την ίδια ταχύτητα το καλοκαίρι η καρδιακή του συχνότητα μπορεί να αυξηθεί από 30 έως 50 χτύπους, φτάνοντας πολλές φορές τη μέγιστη. Αυτό όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζει την ικανότητα του αθλητή για αερόβια άσκηση.
Μία πρόσφατη μελέτη του εργαστηρίου μας δείχνει ότι για κάθε ένα βαθμό που αυξάνεται η κλίμακα ΘΥΒΜΑΣ πάνω από τους 10°C υπάρχει μία μείωση στη δρομική ταχύτητα ενός αθλητή της τάξεως του περίπου 0.4%. Αν αναλογιστούμε ότι η μέση θερμοκρασία ΘΥΒΜΑΣ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη χώρα μας κυμαίνεται από 25 έως 32°C, αυτόματα αντιλαμβανόμαστε ότι η αντίστοιχη μείωση στη δρομική ταχύτητα ενός αθλητή βρίσκεται μεταξύ 4.5 και 8.8%. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση από 8 έως 16 λεπτά στην επίδοση ενός αθλητή που στοχεύει τις τρεις ώρες στο αγώνισμα του Μαραθώνιου δρόμου.Θα αναρωτιέται κάποιος, τι είναι αυτή η κλίμακα ΘΥΒΜΑΣ και πως την υπολογίζουμε. Σε αντίθεση με τη χρήση της θερμοκρασίας αέρα ως μέσο για την εκτίμηση της θερμικής καταπόνησης που δέχεται ο άνθρωπος, ο δείκτης ΘΥΒΜΑΣ λαμβάνει υπόψη τέσσερις περιβαλλοντικές παραμέτρους για μία πιο σωστή εκτίμηση. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ αξιολογεί τη θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία, την ταχύτητα του αέρα, καθώς επίσης και την ηλιακή ακτινοβολία. Δυστυχώς η εκτίμηση του δείκτη αυτού απαιτεί τη λύση μιας πολύ σύνθετης σειράς εξισώσεων (περίπου 300 γραμμές γράφοντας με κανονική γραμματοσειρά σε μία κόλλα A4).
Παρόλη τη δυσκολία, ο δείκτης θερμικής καταπόνησης ΘΥΒΜΑΣ χρησιμοποιείται από διεθνείς οργανισμούς υψηλού κύρους, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization (WHO)), η Αμερικανική Εταιρία Αθλιατρικής (American College of Sports Medicine), καθώς επίσης και η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (World Athletics).Έχοντας ως γνώμονα την προάσπιση της υγείας και τη βελτιστοποίηση της αγωνιστικής προσπάθειας των αθλητών και αθλουμένων, δημιουργήσαμε μία ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή για τον υπολογισμό του δείκτη θερμικής καταπόνησης ΘΥΒΜΑΣ σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες. Η παρούσα εφαρμογή δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Η χρήση της εφαρμογής συνίσταται σε όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, εργαζομένων, καθώς επίσης και ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες.Η εφαρμογή σου παρέχει ΔΩΡΕΑΝ την εκτίμηση του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ σε ωριαία βάση. Επέλεξε την πιο κρύα ώρα της μέρα για τις προπονήσεις σου. Ασκήσου σωστά, αποτελεσματικά και προπάντων με υγεία!Ιδανική θερμοκρασία ΘΥΒΜΑΣ για αθλητές αποστάσεων: 10-14°CΚατέβασε ΔΩΡΕΑΝ την εφαρμογή από:https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.wbgt
Δρ. Λεωνίδας Ιωάννου
Ο Δρ. Λεωνίδας Ιωάννου είναι ερευνητής στο εργαστήριο FAME Lab του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον, είναι διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης στο γνωστικό αντικείμενο της περιβαλλοντικής φυσιολογίας και υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ίδιο αντικείμενο. Είναι από τους πρωτεργάτες του Τμήματος Δρομέων ΑΠΟΕΛ το οποίο υπηρετεί από την θέση του προπονητή, ενώ αγωνίστηκε με την γαλαζοκίτρινη φανέλα σε υψηλό επίπεδο.
Recent Comments