Η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ένας Μαραθωνοδρόμος σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξ ίσου σημαντική και με την καθημερινή προπόνησή του. Φθάνοντας στην τελική ευθεία για τον αγώνα και λίγες μέρες πριν την εκκίνηση πρέπει όλα να γίνουν στην εντέλεια και για σωματικούς/οργανικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ξεχωρίζουμε δύο περιόδους, μία λίγες μέρες πριν τον αγώνα και μία την μέρα του αγώνα.

Τελευταία εβδομάδα πριν τον Μαραθώνιο

Την τελευταία εβδομάδα μειώνετε ο όγκος της προπόνησης και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην αυξήσουμε το βάρος μας. Το σώμα έχει μάθει να προπονείτε με συγκεκριμένο βάρος και ελλοχεύει ο κίνδυνος με την υπερβολική αύξηση των υδατανθράκων και τους μειωμένους ρυθμούς προπόνησης, αυτό το βάρος να μεταβληθεί. 

Πρώτες τρεις μέρες

Τις πρώτες τρεις μέρες θα τις διατηρήσουμε «καθαρές» από υδατάνθρακες και θα περιοριστούμε σε πρωτεϊνικές επιλογές μεσημέρι και βράδυ (κοτόπουλο, ψάρι, φιλέτο χοιρινό, φιλέτο βοδινό, ομελέτα). Μπορούμε επίσης να καταναλώνουμε φυτικές ίνες (μέσω λαχανικών), για να διατηρήσουμε την καλή κινητικότητα του εντέρου κάτι που πιθανόν να διαταραχτεί τις επόμενες μέρες λόγω της υπερβολικής πρόσληψης «λευκών» υδατανθράκων. Για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία των γευμάτων.

Τελευταίες τρεις μέρεςcarb-loading

Τις τελευταίες τρεις μέρες αλλάζουμε λίγο τα πλάνα και προσθέτουμε περισσότερους υδατάνθρακες για το γνωστό carb-loading (πλήρωση αποθηκών γλυκογόνου). Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε στις επιλογές μας μακαρόνια, ρύζια, σπανακόρυζο, κριθαράκι, πουργούρι, πατατοσαλάτα. Προσοχή όμως, η υπερβολική πρόσληψη αμυλούχων τροφών ίσως οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. 

Για αυτό το λόγο τις συνοδεύουμε πάντα με λαχανικά. Πέμπτη και Παρασκευή μπορεί να προστίθεται και  πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, σολομός, φιλέτο βοδινό, ψαρονέφρι). Όσον αφορά τις σαλάτες, αν υπάρχει η επιλογή να προστεθούν σε αυτές αντιοξειδωτικές τροφές όπως παντζάρι, κόκκινη πιπεριά, ρόδι, μούρα. 

Συμπληρωματικές βοήθειες

Υπάρχουν επιλογές από συμπληρώματα υδατάνθρακα σε μορφή σκόνης που μπορείτε να τα καταναλώνετε τις τελευταίες 2-3 μέρες πριν τον αγώνα. Απαραίτητη προϋπόθεση, το συγκεκριμένο ρόφημα να έχει ήδη δοκιμαστεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Άλλα συμπληρώματα όπως μαγνήσιο, βιταμίνη D, λιπαρά οξέα, πολυβιταμίνες, καφεΐνη κ.ά, είναι στην ευχέρεια του κάθε αθλητή, και των αναγκών του με βάση την προετοιμασία υοθ. (πόσο συνηθισμένος είναι ο οργανισμός του σε αυτά).

Το βράδυ πριν τον αγώνα

Η κλασσική συνταγή με τα μακαρόνια με προαιρετική ελαφριά στρώση κόκκινης σάλτσας ντομάτας με τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή αναρή), είναι και η πιο ασφαλής λύση.

Μέρα αγώνα

Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά πλούσιο σε ενέργεια, υδατάνθρακες, χαμηλό σε  πρωτεΐνες και μηδαμινό σε λιπαρά και φυτικές ίνες. Επιλογές για πρωινό είναι  ψωμί με μέλι, τοστ (με τυρί και μέλι) και μπανάνα. Αν είστε ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά να τα αποφύγετε καλύτερα εκείνη τη μέρα. Έως και 20-30 λεπτά πριν τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε ακόμη μία μπανάνα. Όσον αφορά την καφεΐνη, αυτό θα το καθορίσει πάλι ο καθένας ξεχωριστά βάση του τι έκανε στις προπονήσεις αλλά και από την ανοχή του οργανισμού του στην ουσία αυτή. Προσωπικά θα πρότεινα να πιείτε ένα καφέ πριν τον αγώνα.

  • σημαντική παράμετρος τη μέρα του αγώνα είναι και η ενυδάτωση του οργανισμού μας, κάτι που πρέπει να έχουμε σε προτεραιότητα για αποφυγή αφυδάτωσης την ώρα της κούρσας. Ένδειξη σωστής ενυδάτωσης είναι το λευκό χρώμα των ούρων Προσοχή όμως, στην υπερβολική ενυδάτωση γιατί ίσως οδηγήσει σε υπονατριαιμία (μια καλή συμβουλή είναι οι ηλεκτρολύτες από τα stations)
  • επίσης κάτι που θα πρότεινα είναι τη χρήση συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως ενεργειακά τζελς, που και σε αυτά απαραίτητη προϋπόθεση πριν την επιλογή της μάρκας, γεύσης του προϊόντος, είναι η συστηματική δοκιμή του ειδικά στα long runs

Συμπερασματικά

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε και να τηρούμε την τελευταία εβδομάδα είναι πως ΔΕΝ πρέπει να πειραματιστούμε και να δοκιμάζουμε νέες μεθόδους και καινούργια φαγητά. Εμπιστευόμαστε τα φαγητά που γνωρίζουμε και καταναλώναμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. 

Καλή επιτυχία

Χρυσόστομος (Σούλης) Ηλιάδης

Clinical Nutritionist – Dietician

Sports Nutritionist

BSc, MSc (Med Sci), MBA

Tel mob +35796700100

eliadeschr@yahoo.gr